Espai Orientació Poblenou

TREBALL AMB ADOLESCENTS I JOVES

Un dels eixos d’intervenció de l’Espai Orientació Poblenou és el treball amb joves i adolescents en la identificació i acompanyament del seu pla de carrera, a través de la orientació acadèmica i d’interessos professionals.

Des de l’Espai estem convençuts de que cada jove, cada noi i cada noia, disposa d’un ampli ventall de fortaleses, habilitats i eines amb les que pot encarar amb pas ferm el seu pas cap a la vida adulta. No obstant això, tot sovint aquestes fortaleses i habilitats es troben amagades sota la capa de l’acceptació social, del no voler distingir-se i les exigències de formar part d’un grup el més homogeni possible.

L’adolescència i la joventut són moments de la construcció de la identitat personal, identitat que es configura a partir de processos d”oposició a figures de referència (pares, mares, mestres… )  i de mimetització d’iguals (identificació amb ídols, esportistes, cantants, persones a les que els agradaria assemblar-se…). Per altra banda, són moments en que a dins mateix del grup d’amistats es penalitza el fet de destacar, de ser diferent, encara que aquest ser diferent reveli virtuts o hàbits que poden ser molt beneficiosos pel propi jove.  Ell o ella mateixa tendiran a amagar aquestes potencialitats si mostrar-les significa ser assenyalats o apartats del grup…

A l’Espai d’Orientació Poblenou treballem des de l’acceptació de les necessitats del noi o noia. No penalitzem aquestes actituds ni les reprobem, les entenem com a part necessària del procés de creixement i maduració de la persona.

Però també treballem cap a la acceptació d’aquestes fortaleses, cap a la recerca d’un espai interior a on aquestes potencialitats trobin sortida i acompanyament, i esdevinguin els punts de partida cap al seu projecte vital.

Partim de la constatació de la vital importància que té, en aquesta fase del desenvolupament humà, que els nois i noies percebin el món com una globalitat, i que prenguin seguretat en les seves pròpies accions i decisions i en dur a terme els seus propis projectes.

En concret, l’espai d’assessorament i orientació dirigit a adolescents i joves de l’Espai Poblenou consisteix en:

  1. Treball d’identificació d’interessos professionals
  2. Treball amb competències tècniques i transversals
  3. Treball de reforç de l’autoestima i orientat a la presa de decisions
  4. Treball amb habilitats socials i per a la comunicació

Deixa un comentari